Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός,

γεννήθηκε στα τέλη του 16 αιώνα στο Μέγα Δένδρο Αποκόρου και πέθανε το 1682μ.Χ. στα Βραγγιανά  των Αγράφων. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην Ιερά Μονή Βλοχού και συνέχισε τη μόρφωσή του στη Μονή της Θεοτόκου του Τροβάτου των Αγράφων.
Το 1616μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Τατάρνας. Θεολογία και Ελληνικά γράμματα ο Ευγένιος σπούδασε στο Άγιο Όρος. Από το Άγιο Όρος πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου ο πατριάρχης Κύριλλος το 1619μ.Χ. τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αφού επισκέφθηκε το όρος Σινά, έπειτα πήγε στα Ιεροσόλυμα και παρέμεινε ως εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου έως το 1622μ.Χ., στη συνέχεια επανήλθε για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Τρικάλων, στην Κεφαλονιά, κοντά στον Παΐσιο Μεταξά. Υπέρμαχος της Ορθοδοξία διώχθηκε και καθαιρέθηκε από τον Κύριλλο Κονταρή. Δίδαξε στην Άρτα, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι, στο Καρπενήσι, στα Βραγγιανά.
Στο Καρπενήσι ανήγειρε τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος και ίδρυσε τη Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, όπου και δίδαξε πολλά χρόνια. Θεωρείται μεγάλος πνευματικός ηγέτης του υπόδουλου λαού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε το 1982 τον Ευγένιο Όσιο και η μνήμη του εορτάζεται στις 5 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: